Amiből készül:
Deszka, léc, és a lábak dugóból:
Fakivágásból származó farönk, esztergálva.
A kérge, ha ép és szép, megmarad:
Sajnos nem mindig áll rendelkezésre mert szárítani kell.
Görcsös, elágazó faágak fakivágásból :
Fatelepen vásárolt /vagy bontott/ fenyő gerendából, esztergálva:
Bontott raklap fakockája:
Vagy éppen egy elágazó fatörzs a tüzifából:
Apropó: Újrahasznosítás
( hogy én micsoda környezetvédő vagyok! )
Ha elégetném a fát a kandallóban, akkor szén-dioxidot bocsájtanék ki a kéményen.
Ezzel szemben: megmunkálom, és mécsestartók formájában még jó néhány évig elvannak, CO2 kibocsájtás nélkül.
Azután, ha megunod és tűzre kerül, te vagy a bűnös a CO2 kibocsátásban!
Persze ezen is lenne mit morfondírozni…
A környezetvédők néha abszolút logikátlan kijelentéseivel szemben a tények:
Ha egy erdőt nem irtunk ki, nem nyúlunk hozzá, „őserdőként” kezelünk a környezetvédelem jegyében, akkor semmit sem teszünk a környezetvédelemért.
Mert a fa egy idő után kidől / kiöregszik, vihar dönti ki, stb / majd néhány év alatt elkorhad.
A korhadás viszont lassú oxidáció, amely során ugyanannyi CO2 és hő szabadul fel, mintha elégettük volna és meleget termelt volna a kályhában.
Tehát ugyanannyi CO2 szabadul fel, mintha eltüzeltük volna, csak éppen hasznunk nincs belőle, mert nem a kuckónkat fűtötte, hanem a környezetünket melegítette.
Ha viszont kivágjuk a fákat és felhasználjuk építkezésre, bútorkészítésre, vagy éppen a MécsesMűhelyben alapanyagként,akkor legalább néhány évre félre tettük a szén-dioxidot egy fadarabba zárva.
Azután előbb- utóbb ezek is vagy tűzre kerülnek vagy a szeméttelepen korhadnak el hőfejlődés és szén-dioxid kibocsájtás mellett.
TELEPÍTSÜNK ERDŐKET !! ???
És ezekkel mi lesz 50 év múlva?
Fentebb már olvashattad.
Ami szén-dioxidot felvesz a levegőből élete során a fa, az korhadáskor vagy égetéskor újra kiszabadul!
Egy újabb apropó: széndioxid-kvóták kapcsán:
Gázos cégek széndioxidot szállítanak nagy mennyiségben üvegházakba.
Miért?
Mert a légköri széndioxid koncentrációhoz ( 400 ppm) képest, ha az üvegházakban kb. 1000 ppm széndioxid koncentrációt biztosítunk a növényeknek, akkor 4-szer olyan gyorsan fejlődnek. Azaz, fele annyi idő alatt kétszeresére nőnek a paradicsom, uborka, és a dísznövények is.
Akkor mi a gond a széndioxiddal? A természet azonnal lerendezi a többletet, mi pedig sokkal többet ehetünk üvegházi zöldségek formájában.
( ppm= part per million; angol rövidítés, azt jelenti, hogy például :
400 ppm = 1 millió db levegő molekula között 400 db széndioxid mulekula van)